października 01, 2020

Filet z indyka w delikatnym sosie śmietanowym

 Uwielbiam obiady, które nie są pracochłonne a jednocześnie świetnie smakują. To jest jeden z takich przepisów - przepyszny, delikatny sos śmietanowy z piersią indyka nadaje się na szybki i smaczny obiad.






SKŁADNIKI:

500 g filetu z indyka + sól, pieprz
 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
2 szklanki bulionu (lub wody)
2 łyżki mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka ( wszystkie przyprawy na czubek łyżeczki, lub wedle uznania)

WYKONANIE:

1. Umyty i osuszony filet pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą i pieprzem i odstaw na min. 30 min do lodówki;


2. Na łyżce oliwy podsmaż mięso, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę, podsmażaj chwilę;


3. Zalej mięso bulionem i duś pod przykryciem do miękkości indyka ( czyli ok. 30-35 min);


4. Zmniejsz ogień do minimum, wlej śmietankę i zwiększ ogień. Dodaj przyprawy i gotuj ok. 5-7 min;


5. Mąkę rozmieszaj dokładnie w wodzie;
6. Do gotującego się sosu wlewaj powoli rozmieszaną mąkę i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj sos jeszcze ok. 5 min. Podawaj z ziemniakami i surówką tak jak ja lub np. z makaronem.

SMACZNEGO ;)

4 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger