Uwielbiam obiady, które nie są pracochłonne a jednocześnie świetnie smakują. To jest jeden z takich przepisów - przepyszny, delikatny sos śmietanowy z piersią indyka nadaje się na szybki i smaczny obiad.
SKŁADNIKI:
500 g filetu z indyka + sól, pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
2 szklanki bulionu (lub wody)
2 łyżki mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka ( wszystkie przyprawy na czubek łyżeczki, lub wedle uznania)
WYKONANIE:
1. Umyty i osuszony filet pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą i pieprzem i odstaw na min. 30 min do lodówki;
2. Na łyżce oliwy podsmaż mięso, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę, podsmażaj chwilę;
3. Zalej mięso bulionem i duś pod przykryciem do miękkości indyka ( czyli ok. 30-35 min);
4. Zmniejsz ogień do minimum, wlej śmietankę i zwiększ ogień. Dodaj przyprawy i gotuj ok. 5-7 min;
5. Mąkę rozmieszaj dokładnie w wodzie;
6. Do gotującego się sosu wlewaj powoli rozmieszaną mąkę i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj sos jeszcze ok. 5 min. Podawaj z ziemniakami i surówką tak jak ja lub np. z makaronem.
SMACZNEGO ;)
Bardzo smaczne - pychotka
OdpowiedzUsuńZgadzam się;)
UsuńMuszę wypróbować szczególnie z tym sosem.
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest pyszny ;)
Usuń