Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
1/2 szklanki cukru pudru
150 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
350 g zblendowanych truskawek
350 g zblendowanych jagód
+ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
+ ulubiona czekolada ( u mnie oreo)
WYKONANIE:
1. Mleko mocno podgrzej, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i dokładnie rozmieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do przestygnięcia;
2. Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier puder i śmietankę - wszystko zmiksuj na gładko;
3. Do masy serowej dodawaj stopniowo przestudzone mleko i ciągle miksuj ( uważaj aby nie było zbyt ciepłe, bo masa może się zwarzyć);
4. Masę serową podziel na pół. Do jednej części dodaj mus z truskawek, do drugiej mus z jagód. Wymieszaj obydwa kremy, tak aby były jednolite;
5. W pucharkach układaj warstwami: pokruszone herbatniki, 2-3 łyżki masy truskawkowej, pokruszone herbatniki, 2-3 łyżki masy jagodowej + na wierzch połówkę biszkopta i kostkę czekolady. U mnie wyszło 12 takich deserków ;) Zniknęły ze stołu raz dwa.
SMACZNEGO :)
Serdeczne dzięki za super przepisy, jeszcze nie zdążyłam wszystkie wykorzystać, ale te zrobione z Twoich przepisów były zawsze udane i bardzo smaczne, w mig znikały ze stołu.
OdpowiedzUsuńTen przepis też zostaje zapisany w "mojej książce kucharskiej". Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że moje przepisy się podobają:) Pozdrawiam serdecznie
Usuńsuper przepisy, dziekuje za takie smakolyki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! I pozdrawiam serdecznie:)
UsuńBardzo dziękuję super przepisy ślinka leci na takie pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał:) Pozdrawiam
Usuń