kwietnia 04, 2023

Rolada serowa

Roladę serową przygotowuje na wszelkie domowe imprezy - jest szybka, podzielna i bardzo smaczna. Super smakuje z sosem czosnkowym. Na świątecznym stole też nie może jej zabraknąć. 
przekąski, rolada serowa, rolada serowa z pieczarkami i szpinakiem, rolada serowa bez mięsa




SKŁADNIKI:

400 g żółtego sera ( u mnie cheddar i gouda pół na pół)
3 jajka
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
FARSZ:
500 g pieczarek
450 g mrożonego szpinaku
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
+ serek śmietankowy

WYKONANIE:

1. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
2. W misce wymieszaj jajka z majonezem. Dopraw solą i pieprzem;
3. Dodaj starty ser i wymieszaj całość;
4. Dużą blachę wyłóż papierem i rozsmaruj masę serową na kształt prostokąta;


5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min;
6. W międzyczasie zetrzyj umyte pieczarki;
7. Cebulę pokrój w drobną kostkę;
8. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wyłóż zamrożony szpinak. Smaż dopóki nie wyparuje cała woda;
9. Na patelnię po szpinaku wylej łyżke oleju i zeszklij cebulkę;


10. Dodaj starte pieczarki, i podsmażaj całość aż cała woda wyparuje;
11. Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj całość, dopraw do smaku i podsmażaj przez kilka minut;
12. Przestudzoną roladę odklej od papieru i posmaruj serkiem śmietankowym;
13. Następnie rozsmaruj farsz pieczarkowy;
14. Zwiń roladę dość ciasno, ale delikatnie - aby się nie połamała. Owiń ją papierem i wstaw do lodówki na min. 1-2 aby się dobrze kroiła.



SMACZNEGO :)

przekąski, rolada serowa, rolada serowa z pieczarkami i szpinakiem, rolada serowa bez mięsa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger