lutego 11, 2023

Snikers bez pieczenia

Przepis na uproszczoną wersję snikersa dostałam od koleżanki. Na ostatni weekend zrobiłam to ciasto pierwszy raz i okazało się hitem. Ładnie wygląda, szybko się je robi, dobrze się kroi a co najważniejsze super smakuje.
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, szybki deser, łatwe ciasto, ciasto z kajmakiem, snikers, snikers na herbatnikach, snikers bez pieczenia, ciasto z orzechami





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm

2 opakowania herbatników maślanych
2 budynie po 40g ( śmietankowy i czekoladowy)
800 ml mleka
200 g miękkiego masła
1 puszka kajmaku
2-3 duże łyżki masła orzechowego
ok. 2-3 łyżki cukru pudru
ok. 0.5 szklanki orzeszków niesolonych
2-3 łyżki śmietanki 30/36%

WYKONANIE:

1. Przygotuj budyń śmietankowy: z 400ml mleka odlej pół szklanki i rozmieszaj w nim jasny budyń;
2. Resztę mleka zagotuj. Następnie ciągle mieszając wlej rozmieszany proszek budyniowy i mieszaj aż powstanie gładki, gęsty budyń. Następnie odstaw go do wystudzenia;
3. Przygotuj budyń czekoladowy: z 400 ml mleka odlej 0.5 szklanki i rozmieszaj ciemny budyń;


4. Resztę mleka zagotuj. Następnie ciągle mieszając wlej rozmieszany proszek budyniowy i mieszaj aż powstanie gładki, gęsty budyń. Następnie odstaw go do wystudzenia;
5. Przygotuj masę czekoladową: 100 g miękkiego masła utrzyj na jasny puch. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń czekoladowy i miksuj do uzyskania jednolitego kremu;
6. Dodaj masło orzechowe, cukier puder i krótki zmiksuj masę. Tylko do połączenia składników;


7. Przygotuj masę śmietankową: 100 g miękkiego masła utrzyj na jasny puch. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń śmietankowy i miksuj do uzyskania jednolitego kremu;
8. Dodaj połowę puszki kajmaku i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy;
9. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników a następnie rozsmaruj równomiernie połowę kremu kajmakowego;
10. Ułóż drugą warstwę ciastek;


11. Następnie rozmsaruj krem czekoladowy;
12. Ułóż trzecią warstwę herbatników i wyłóż resztę kremu kajmakowego. Wyrównaj wierzch;
13. Do rondelka przełóż śmietankę i pozostały kajmak. Podgrzewaj na minimalnej mocy palnika i mieszaj aż powstanie jednolita masa;
14. Wsyp orzechy i wymieszaj polewę;
15. Wierzch ciasta posmaruj polewą. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, szybki deser, łatwe ciasto, ciasto z kajmakiem, snikers, snikers na herbatnikach, snikers bez pieczenia, ciasto z orzechami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger