grudnia 22, 2022

Mimoza

Piekę to ciasto od kilka lat - zawsze na Boże Narodzenie. To mój znak rozpoznawczy na świątecznym stole - wszyscy je uwielbiają. Ciężko skończyć na jednym kawałku.
ciasta i desery, ciasto na piernikowym biszkopcie, ciasto na święta, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto z kremem i pierniczkami, ciasto piernikowe, ciasto świąteczne



SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
5 jaj
1/3 szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
KREM:
100 g białej czekolady
330 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
opcjonalnie 1/4 szklanki cukru pudru
+ 1 opakowanie pierniczków do dekoracji

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
3. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj;


4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min;
5. Przygotuj krem: białą czekoladę rozpuść w rondelku ( lub w kąpieli wodnej) i ostudź;


6. Śmietankę ( opcjonalnie z cukrem pudrem) ubij na sztywno;
7. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj krem;
8. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladę i wymieszaj krem szpatułką;


9. Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden przełóż do formy ( jeśli chcesz możesz nasączyć go kawą/herbatą) i rozsmaruj 2/3 kremu;
10. Na krem połóż drugi blat biszkoptu i lekko dociśnij. Rozsmaruj resztę kremu i ułóż na wierzchu pierniczki. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na piernikowym biszkopcie, ciasto na święta, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto z kremem i pierniczkami, ciasto piernikowe, ciasto świąteczne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger