lipca 30, 2022

Galaktyka

Galaktyka to pyszne ciasto z dość nietypowym kremem. Zrobiłam je pierwszy raz na ostatnie rodzinne przyjęcie i wszyscy byli zachwyceni. ;)
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kremem śmietankowym, ciasto na herbatnikowym spodzie, ciasto z jagodami, ciasto z galaretką i jagodami



SKŁADNIKI:
FORMA o śr. 24 cm

SPÓD:
200 g kakaowych herbatników
130 g roztopionego masła
KREM:
500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki żelatyny
GALARETKA:
150 g jagód
2 galaretki czerwone
650 ml wrzątku
+ słoiczek dżemu ( u mnie czereśniowy)

WYKONANIE:

1. Herbatniki zblenduj na piasek;
2. Do roztopionego masła dodaj herbatniki i wymieszaj całość bardzo dokładnie;
3. Na dnie formy wyłożonej papierem rozsmaruj dokładnie masę herbatnikową i mocno dociśnij. Wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowywania kremu;


4. Jajka z cukrem ubij na parze ( zajmie Ci to ok. 10 min);
5. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody;
6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
7. W drugiej misce zacznij miksować mascarpone i dodawaj po łyżce masę jajeczną;


8. Dodaj ubitą śmietankę i całość zmiksuj krótko - tylko do połączenia;
9. Na koniec wlej przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę i dokładnie zmiksuj;
10. Cienką warstwę dżemu rozsmaruj na herbatnikowym spodzie;
11. Rozsmaruj krem śmietankowy i wstaw ciasto do lodówki;
12. Galaretki rozmieszaj we wrzątku. Zwróć uwagę aby się dokładnie rozpuściły - inaczej będą w cieście grudki;
13. Dodaj zamrożone owoce ( lub świeże) i wymieszaj. Odstaw galaretkę do lekkiego stężenia;
14. Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kremem śmietankowym, ciasto na herbatnikowym spodzie, ciasto z jagodami, ciasto z galaretką i jagodami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger