lipca 16, 2022

Anonim

Przepis na to ciasto znalazłam w starym zeszycie mamy na kawałku kartki - nie pamięta od kogo go dostała stąd ta nazwa. Jedno jest pewne - ciasto smakuje wyśmienicie :)
ciasta i desery, ciasto z kremem kokosowym, masa budyniowa kokosowa, ciasto z musem mango, ciasto bez pieczenia, ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym, ciasto bez pieczenia z musem owocowym


SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm

2 średnie opakowania herbatników
KREM:
200 g miękkiego masła
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
ok. 2-3 łyżki cukru pudru (można więcej, wedle uznania)
+ ok. 150 g wiórków kokosowych
MUS:
600 ml wrzątku
2 galaretki ( dałam zielone)
450 g mango ( u mnie mrożone)
sklep z agd, sklep z artykułami kuchennymi, formy do pieczenia online, akcesoria kuchenne online

WYKONANIE:

1. Najpierw przygotuj krem: rozmieszaj proszki budyniowe w 0.5 szklanki mleka;
2. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie się pienić wlej cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty, jednolity i gładki budyń;


3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem;
4. Ciągle miksując dodawaj stopniowo wystudzony budyń;
5. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i krótko zmiksuj krem;


6. Na dnie formy wyłożonej papierem ułóż herbatniki. Boki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową. Następnie rozsmaruj krem;
7. Ułóż drugą warstwę ciastek ( mogą być ciemne lub jasne);
8. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku;
9. Dodaj zamrożone mango i rozmieszaj. Następnie zblenduj całość na gładki mus;
10. Lekko tężejący mus wylej na wierzch i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto z kremem kokosowym, masa budyniowa kokosowa, ciasto z musem mango, ciasto bez pieczenia, ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym, ciasto bez pieczenia z musem owocowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger