Serniki to moje ulubione ciasta. Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie i dopiero teraz miałam okazję go przetestować. Wyszedł bardzo smaczny, polecam do kawy :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o śr. 24 cm
SPÓD:
200 g herbatników
100 g roztopionej gorzkiej czekolady
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
50 g roztopionego masła
MASA:
1 kg sera z wiaderka
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 pełne łyżki masła orzechowego
WYKONANIE:
1. Czekoladę z masłem rozpuść na małym ogniu. Mieszaj aż powstanie jednolita masa a następnie wystudź;
2. Pokruszone herbatniki, orzeszki i roztopioną czekoladę przełóż do blendera i zmiskuj;
3. Gotową masę ciasteczkową przełóż do blaszki i dokładnie rozłóż na spodzie. Na koniec delikatnie ugnieć i odstaw;
4. Do większej miski przełóż ser, jajka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj na gładko;
6. Przełóż masę na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok. 55-60 min. Możesz na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu możesz udekorować wierzch cukrem pudrem bądź polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz