marca 26, 2022

Zumba

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto kilka tygodni temu - akurat trafili nam się goście i bardzo chwalili. Takie szybkie - a takie smaczne. Także polecam na jutro do kawy ;)
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kajmakiem,ciasto na herbatnikach,ciasto z kremem budyniowym, ciasto z wafelkami


SKŁADNIKI:

3 budynie śmietankowe
1 l mleka
200 g miękkiego masła
2 wafelki czekoladowe ( typu Grzesiek)
1 puszka kajmaku
1 opakowanie herbatników jasnych
1 opakowanie herbatników kakaowych
opcjonalnie sok z 1 cytryny


WYKONANIE:

1. Budynie rozmieszaj w 0.5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj;
2. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gęsty, jednolity budyń. Odstaw do wystudzenia;
3. Miękkie masło utrzyj mikserem;
4. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj aż powstanie gładki, jednolity krem;


5. Dno blaszki wyłóż papierem, boki zabezpiecz folią rantową a następnie ułóż warstwę jasnych herbatników. Rozsmaruj ok. 0.5 puszki kajmaku i połóż kolejną warstwę jasnych ciastek;
6. Masę budyniową podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj resztę kajmaku i krótko zmiksuj;
7. Do drugiej części dodaj pokruszone batoniki i krótko zmiksuj. Do trzeciej możesz dodać wyciśnięty sok z cytryny;
8. Rozsmaruj krem kajmakowy;
9. Ułóż warstwę kakaowych ciastek;


10. Następnie rozsmaruj krem budyniowy bez dodatków;
11. Ułóż warstwę kakaowych herbatników i rozsmaruj krem z wafelkami. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch polewą czekoladową lub startą czekoladą.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kajmakiem,ciasto na herbatnikach,ciasto z kremem budyniowym, ciasto z wafelkami


2 komentarze:

  1. Ile gram mają mieć te paczki herbatników i czy można dodać mase kajmakową słony karmel ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję takie po 250 g ;) Jeśli lubi Pani słony karmel to jak najbardziej można.

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger