marca 12, 2022

Sympatia

Rodzina stwierdziła, że już dawno nie jedli tak pysznego ciacha. Zgadzam się z nimi całkowicie - jest przepyszne. Będę je teraz piekła na wszelkie możliwe okazje :)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie,ciasto z owocami i galaretką,krem z mascarpone, krem z białą czekoladą, ciasto z kremem i owocami


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM I:
330 ml śmietanki 30%
0.5 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
150 g mascarpone
50-60 g gorzkiej czekolady
WARSTWA OWOCOWA:
450 g mrożonych wiśni ( bez rozmrażania)
3 galaretki czerwone
800 ml wrzątku
KREM II:
500 ml śmietany 36%
1/4 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
+ herbata lub woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
1 małe opakowanie herbatników


WYKONANIE:


1. Przygotuj jasny biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;


3. Dodawaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całośc drewnianą łyżką;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 min w 180stC;


6. Przygotuj krem I: schłodzoną śmietankę zacznij miksować. Po chwili zacznij dodwać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i miksuj aż zgęstnieje;
7. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
8. Zetrzyj czekoladę i wymieszaj krem;


9. Biszkopt nasącz herbatą a następnie rozsmaruj krem;

10. Ułóż warstwę ciastek;
11. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku. Następnie dodaj zamrożone owoce i wymieszaj. Poczekaj aż galaretka zacznie tężeć;


12. Wyłóż galaretkę z owocami na jasny krem i wyrównaj;
13. Przygotuj krem II: odlej ok. 1/4 szklanki śmietanki i mocno ją podgrzej. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszaj aż się rozpuści i odstaw do wystudzenia;
14. Resztę schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno;
15. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
16. Na koniec ciągle miskując wlewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę;
17. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Całość schładzaj w lodówce - najlepiej całą noc. Przed podaniem udekoruj startą czekoladą.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie,ciasto z owocami i galaretką,krem z mascarpone, krem z białą czekoladą, ciasto z kremem i owocami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger