listopada 12, 2021

Szarlotka na kruchym

Szarlotka to zawsze dobry pomysł - a ta z przepisu mamy jest wyjątkowo smaczna 😍 Pasuje na każdą okazję! I bez okazji też smakuje świetnie.. :) 
ciasta i desery,domowa szarlotka,łatwa szarlotka,szarlotka,szarlotka z cynamonem,szarlotka na kruchym,



SKŁADNIKI:

KRUCHE:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
MASA JABŁKOWA:
1.5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
ok. 0.5 szklanki cukru pudru ( w zależności od słodkości jabłek)
+ 4 białka
ok. 0.5 szklanki cukru pudru


WYKONANIE:



1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. 2/3 ciasta pokrój na kawałki i wyklej dno formy, następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10min. Resztę ciasta włóż do zamrażarki;
3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach;


4. Dodaj cynamon, cukier puder i wymieszaj;
5. Białka z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę;
6. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i wyrównaj;
7. Następnie wyłóż pianę z białek;
8. Na sam wierzch zetrzyj resztę ciasta i wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50-55 min.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,domowa szarlotka,łatwa szarlotka,szarlotka,szarlotka z cynamonem,szarlotka na kruchym,


2 komentarze:

  1. Do masy jabłkowej mączki ziemniaczanej powinno się dać bo będzie sok wyciekał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak soczyste są jabłka - jeśli bardzo - odciskam delikatnie sok i jest w porządku bez mąki :) Ale oczywiście można dodać i mąkę

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger