listopada 26, 2021

Burza piaskowa

Burza piaskowa to popisowy przepis mojej cioci. Jest szybkie i tak smaczne, że znika ze stołu raz dwa.. Prosimy o nie za każdym razem kiedy mamy się spotkać w rodzinnym gronie😍
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z mlekiem w proszku, krem z mlekiem w proszku, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto na herbatnikach


SKŁADNIKI:

1 opakowanie herbatników (400g)
KREM:
1 szklanka mleka
1/4 szklanka cukru pudru
260 g miękkiego masła
2 szklanki mleka w proszku
400 g nutelli
150 g orzechów włoskich/laskowych
POLEWA:
100 g czekolady białej
100 g masła





WYKONANIE:

1. Orzechy upraż na suchej patelni a następnie przełóż na ściereczkę i pozbądź się skórek;
2. Mleko z cukrem podgrzej, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił a następnie wystudź;
3. Miękkie masło dokładnie zmiksuj;


4. Do utartego masła dodawaj stopniowo i naprzemiennie przestudzone mleko i mleko w proszku. Miksuj aż powstanie gładki, jednolity krem;
5. Na dnie blaszki wyłożonej papierem ułóż warstwę herbatników;
6. Następnie rozsmaruj połowę kremu i ułóż kolejną warstwę ciastek;
7. Do reszty kremu dodaj nutellę i dokładnie zmiksuj;
8. Wsyp pokruszone orzechy i wymieszaj krem łyżką;
9. Na herbatnikach rozsmaruj gotowy krem czekoladowy;
10. Ułóż ostatnią warstwę ciastek;


11. Przygotuj jasną polewę: masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż powstanie gładka, jednolita polewa;
12. Jeszcze ciepłą polewą posmaruj herbatniki. Dodatkowo możesz ozdobić ciasto ciemną polewą.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z mlekiem w proszku, krem z mlekiem w proszku, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto na herbatnikach


2 komentarze:

  1. Jak można się pozbyć skórek z orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uprażone orzechy przekładam na ściereczkę i pocieram - skórki same schodzą:)

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger