maja 19, 2021

Minolta

Nie sądziłam, że słodkie ciasto ze słoną nutą może aż tak dobrze smakować. To jest zdecydowany faworyt tego sezonu :)
ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na krakersach, ciasto z masłem orzechowym, ciasto z orzechami, ciasto na słonych krakersach, szybkie ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

2 opakowania słonych krakersów ( 2 x 175 g)
KREM:
300 g miękkiego masła
0.5 szklanki cukru pudru
200 g masła orzechowego
200 ml śmietanki kremówki
POLEWA:
50 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
+ ok. 100 g drobno pokruszonych orzechów włoskich

WYKONANIE:

1. Miękkie masło dokładnie zmiksuj;
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i zmiksuj na puszystą, białą masę;
3. Dodaj masło orzechowe i ponownie krótko zmiksuj aż składniki się połączą;
4. Wlej schłodzoną śmietankę i miksuj aż do powstania gładkiego, jednolitego kremu;


5. Na dnie blaszki wyłożonej papierem ułóż warstwę krakersów;
6. Rozsmaruj 1/3 kremu;
7. Ułóż drugą warstwę krakersów;
8. Rozsmaruj drugą część kremu;
9. Ułóż kolejną warstwę krakersów;


10. Wyłóż resztę kremu;
11. Ułóż ostatnią warstwę krakersów;
12. Przygotuj polewę: śmietankę mocno podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, zdejmij z kuchenki i dokładnie wymieszaj a następnie delikatnie przestudź;
13. Wierzch ciasta polej polewą i posyp pokruszonymi orzechami. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na krakersach, ciasto z masłem orzechowym, ciasto z orzechami, ciasto na słonych krakersach, szybkie ciasto bez pieczenia

2 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger