kwietnia 24, 2021

Sernik z brzoskwiniami II

Ciężko mi uwierzyć, że kiedyś nie znosiłam serników. Teraz mogłabym je jeść codziennie. Uwielbiam ten przepis bo sernik wychodzi delikatny, puszysty i tak pyszny, że ciężko się oprzeć przed kolejnym kawałkiem. Po prostu niebo w gębie.. ;)
ciasta i desery,sernik,sernik z brzoskwiniami,sernik ze śmietanką 30,sernik z bezą, sernik z pianką,sernik na kruchym,pyszny sernik, delikatny sernik



SKŁADNIKI:

KRUCHE:
KRUCHE:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
3 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
120 g masła
1 budyń śmietankowy
1/3 szklanki śmietanki 30%
BEZA:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
+ 1 puszka brzoskwiń (820 g)


WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Tortownicę wyłożoną papierem (samo dno) wyklej dokładnie ciastem a następnie podpiecz w 180 st C przez ok. 10-15 min (aż ciasto się zarumieni);
3. Przygotuj masę serową: miękkie masło z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę;


4. Ciągle miksując dodawaj po jednym jajku (masa może wyglądać na zwarzoną, nie przejmuj się tym);
5. Zacznij dodawać po łyżce twarogu i nadal miksuj;
6. W międzyczasie wsyp proszek budyniowy a następnie znowu dodawaj ser aż powstanie gładka masa bez grudek;
7. Na sam koniec wlej śmietankę i krótko zmiksuj;
8. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywną pianę;
9. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż powstanie gęsta, błyszcząca piana a cukier całkowicie się rozpuści;


10. Na podpieczony spód wylej masę serową;
11. Następnie poukładaj pokrojone w kostkę, odsączone z soku brzoskwinie;
12. Na wierzchu rozsmaruj pianę. Wstaw sernik do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 90-100 min (kontroluj stopień zrumienienia bezy) - najlepiej na najniższą półkę/ewentualnie środkową.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,sernik,sernik z brzoskwiniami,sernik ze śmietanką 30,sernik z bezą, sernik z pianką,sernik na kruchym,pyszny sernik, delikatny sernik

25 komentarzy:

  1. W składnikach nie ma śmietany a dalej w wykonaniu jest żeby dodać jaką i ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, musiałam przeoczyć.. ;( Należy dodać 1/3 szklanki śmietanki 30% :)

      Usuń
  2. Sernik z brzoskwiniami- super,zresztą jak każdy sernik💝

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ilu białek ubijamy bezę ? jeśli z 5 to czy do sera dodajemy tylko zółtka ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 5 białek:) Do sera dajemy 3 całe jajka:)

      Usuń
    2. coś nie rozumiem, zostaje mi 2 białka od ciasta kruchego, skąd wziąć jeszcze 3 białka ? żeby było 5 na bezę ?

      Usuń
    3. Zostają Pani 3 żółtka na wykorzystanie do czegoś innego :)

      Usuń
    4. Aha. Teraz rozumiem
      wciąż brakowała mi w przepisie tej informacji ...pzdr
      przeważnie przepisy ,,zamykają się '' składnikowo ...
      Serniczek wygląda bajecznie. Napewno go zrobię. (dlatego tak drążę, ha ha )
      Piekłam sernik luksusowy z Twojego przepisu Martynko, nie mam słów zachwytu , po prostu PETARDA !!!

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę! Ten będzie równie smaczny :D Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    6. Martynko, nie wyszedł mi taki jak na Twoim zdjęciu, nie był taki puszysty, opadł po wyjęciu z piekarnika, w smaku bardzo ok , będę próbować jeszcze raz na pewno. zastanawiam się co zrobiłam nie tak ...

      Usuń
    7. Kurczę to dziwne:( Musiałabym widzieć co Pani robi po kolei, aby stwierdzić co było nie tak. Następnym razem po upieczeniu proszę zostawić sernik w uchylonym piekarniku. Może różnica temp. była zbyt duża i dlatego opadł..

      Usuń
  4. Uwielbiam sernik z brzoskwiniami! :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki. Spróbuję zrobić na majówkę

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki smaczny serniczek 😊
    Może mi Pani powiedzieć jak duża szklanka ? 200 ml oder 250 ml
    Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo. Zaraz będę piekła.
    Pozdrowienia 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję. Z pewnością upiekę 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek rewelacja .Zrobiłam też Dama Kier wyszła super.Dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy pieczenie ma być góra dół czy na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę góra - dół + termoobieg - wszystko zależy od mocy piekarnika jaki Pani posiada :)

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger