listopada 28, 2020

Aruba

Kolejne szybkie ciasto na weekend. Sprawdzi się również na zbliżające się święta.. ;)
ciasta i desery,ciasto z jabłkami,ciasto na biszkopcie, ciasto z masą śmietanową, biszkopt z 3 jaj,


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
3 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
MASA JABŁKOWA:
1400 g obranych i pokrojonych jabłek
2 galaretki czerwone
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej
+ 1 paczka herbatników maślanych

WYKONANIE:

1. Zacznij ubijać białka. Po chwili dodawaj partiami cukier, miksuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru;


2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
3. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj;

4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
5. Drobno pokrojone jabłka przełóż na patelnię (jeśli mają mało soku podlej odrobiną wody). Kiedy zaczną się gotować wsyp galaretki, wyłącz palnik i dokładnie mieszaj aż galaretki się rozpuszczą;
6. Pokruszoną czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu aż do momentu całkowitego rozpuszczenia;

7. Śmietankę ubij na sztywno;

8. Dodaj całkowicie przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj;
9. Na biszkopt wyłóż ciepłą masę jabłkową i poukładaj herbatniki.

Wstaw ciasto na kilka minut do lodówki aby delikatnie zastygło.


10. Na wierzch wyłóż masę śmietanową. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasto z jabłkami,ciasto na biszkopcie, ciasto z masą śmietanową, biszkopt z 3 jaj,

8 komentarzy:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger