lipca 18, 2020

Wezuwiusz - ciasto bez pieczenia

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki - jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Pasuje na każdą okoliczność a z filiżanką kawy smakuje idealnie.. ;)

ciasta i desery, sernik na zimno, szybki sernik na zimno, ciasto bez pieczenia, sernik bez pieczenia, sernik na herbatnikach, sernik na zimno z dżemem owocowym, sernik z polewą czekoladową,




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

2 opakowania herbatników kakaowych (po 250 g każde)
1 kg sera z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
2 galaretki ( przeźroczyste lub cytrynowe)
0.5 szklanki cukru pudru
1 słoik dżemu borówkowego (lub innego kwaśnego)
POLEWA:
0.5 szklanki mleka
60 g czekolady gorzkiej (można dać mleczną)


1.Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do wystudzenia;
2. Zacznij ubijać śmietankę;
3. Do ubijanej śmietanki dodaj cukier puder i dalej miksuj;


4. Kiedy śmietana będzie już sztywna dodawaj partiami twaróg i ciągle miksuj;
5. Dodaj wystudzoną galaretkę i krótko zmiksuj. Gotową masę przełóż na ok. 20-30 min do lodówki aby zaczęła tężeć;
6. Na dnie blaszki wyłożonej papierem lub folią spożywczą poukładaj herbatniki, następnie rozsmaruj dżem i wyłóż połowę masy śmietanowej;


7. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników, rozsmaruj dżem i wyłóż resztę masy śmietanowej;


8. Przygotuj polewę: mleko zagrzej w rondelku, dodaj pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając chwilę podgrzewaj aby powstała gładka polewa;

9. Wierzch udekoruj przestudzoną polewą i wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, sernik na zimno, szybki sernik na zimno, ciasto bez pieczenia, sernik bez pieczenia, sernik na herbatnikach, sernik na zimno z dżemem owocowym, sernik z polewą czekoladową,

28 komentarzy:

  1. Czy zamiast twarogu można serek waniliowy z pudełka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepyszne, muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda i szybko się robi pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno będzie bardzo smaczne jutro robię dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy polewa nie że sztywnieje tak bardzo, że ciężko będzie kroić ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, polewa nie zastyga całkowicie i ładnie się kroi ;)

      Usuń
  6. I jak chciałabym zrobić w tortownicy to jaka średnica?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności polecam i Dziękuję za przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robie ten sernik regularnie juz raz w tygodniu co najmniej.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Ciasto pyszne i proste w wykonaniu. Świetne na upały - nie trzeba grzać kuchni piekarnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Polewa to 0.5 szklanki mleka
    60 g czekolady? I nic więcej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanko :) w przepisie są herbatniki kakaowe, a na filmie zwykłe
    Które będą lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na filmie również są zwykłe - światło zupełnie zmieniło kolor ;) Ja osobiście wolę kakaowe, ale to już kwestia upodobań. Proszę wziąć te, które Pani bardziej lubi:)

      Usuń
  12. Czy do tego ciasta zużyła Pani cały słoiczek dżemu 280g? I czy może być o smaku czarnej porzeczki? Bo borówkowego nie mogłam znaleźć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja dodaję cały dżem - lubię jak jest go dużo. Może być również z czarnej porzeczki - proszę dodać taki, jaki Pani lubi:)

      Usuń
  13. Pomocy, zrobiłam polewę czekoladowa według przepisu- tylko dałam mleczna- i jest bardzo lejna, wygląda jak mleko o smaku czekoladowym...
    Jak mogę ją zagęścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać więcej czekolady i powinna się zagęścić:)

      Usuń
  14. Jaki smak galaretki przezroczystej najlepiej wybrać bo nie przepadamy za cytrynowymi. Jaki Pani najczęściej stosuje i jaki by nam Pani poleciła. Rozumiem że galaretka przezroczysta to konieczność nie można używać kolorowych. Pytam o smak galaretki bo jeżeli użyje dżemu z czarnej porzeczki lub borówkowego to galaretka też powinna być z tego samego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać taką jaką Pan lubi. Ja daję różne, w zależności od tego co mam w szafce :)

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger