lipca 18, 2020

Wezuwiusz - ciasto bez pieczenia

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki - jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Pasuje na każdą okoliczność a z filiżanką kawy smakuje idealnie.. ;)

ciasta i desery, sernik na zimno, szybki sernik na zimno, ciasto bez pieczenia, sernik bez pieczenia, sernik na herbatnikach, sernik na zimno z dżemem owocowym, sernik z polewą czekoladową,




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

2 opakowania herbatników kakaowych (po 250 g każde)
1 kg sera z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
2 galaretki ( przeźroczyste lub cytrynowe)
0.5 szklanki cukru pudru
1 słoik dżemu borówkowego (lub innego kwaśnego)
POLEWA:
0.5 szklanki mleka
60 g czekolady gorzkiej (można dać mleczną)


1.Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do wystudzenia;
2. Zacznij ubijać śmietankę;
3. Do ubijanej śmietanki dodaj cukier puder i dalej miksuj;


4. Kiedy śmietana będzie już sztywna dodawaj partiami twaróg i ciągle miksuj;
5. Dodaj wystudzoną galaretkę i krótko zmiksuj. Gotową masę przełóż na ok. 20-30 min do lodówki aby zaczęła tężeć;
6. Na dnie blaszki wyłożonej papierem lub folią spożywczą poukładaj herbatniki, następnie rozsmaruj dżem i wyłóż połowę masy śmietanowej;


7. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników, rozsmaruj dżem i wyłóż resztę masy śmietanowej;


8. Przygotuj polewę: mleko zagrzej w rondelku, dodaj pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając chwilę podgrzewaj aby powstała gładka polewa;

9. Wierzch udekoruj przestudzoną polewą i wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, sernik na zimno, szybki sernik na zimno, ciasto bez pieczenia, sernik bez pieczenia, sernik na herbatnikach, sernik na zimno z dżemem owocowym, sernik z polewą czekoladową,

20 komentarzy:

  1. Czy zamiast twarogu można serek waniliowy z pudełka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepyszne, muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda i szybko się robi pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno będzie bardzo smaczne jutro robię dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy polewa nie że sztywnieje tak bardzo, że ciężko będzie kroić ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, polewa nie zastyga całkowicie i ładnie się kroi ;)

      Usuń
  6. I jak chciałabym zrobić w tortownicy to jaka średnica?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności polecam i Dziękuję za przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robie ten sernik regularnie juz raz w tygodniu co najmniej.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Ciasto pyszne i proste w wykonaniu. Świetne na upały - nie trzeba grzać kuchni piekarnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Polewa to 0.5 szklanki mleka
    60 g czekolady? I nic więcej?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger