lipca 21, 2020

Jagodzianki - puszyste i delikatne

Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.
ciasta i desery, jagodzianki, bułeczki z jagodami, drożdżówki, drożdżowe z jagodami, słodkie bułeczki,




SKŁADNIKI:

0.5 kg mąki
0.5 szklanki cukru
1/4 kostki drożdży (25 g)
80 g masła
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
NADZIENIE:
300 g jagód + opcjonalnie cukier (wedle upodobań)
1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

WYKONANIE:

1. Przygotuj zaczyn: do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko, masło i zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 8 min, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste, następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 1-1.5 h;


3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na równe części ( u mnie wyszło 12 bułeczek, jeśli lubisz mniejsze podziel na więcej kawałków);
4. Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, następnie włóż w środek jagody posypane cukrem i sklej bułeczkę, układaj je łączeniem w dół aby się nie rozklejały;
5. Gotowe bułeczki przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem, każdą posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz jagodzianki w 180 st C przez ok. 25 min (patrz na kolor - mają być delikatnie rumiane).



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, jagodzianki, bułeczki z jagodami, drożdżówki, drożdżowe z jagodami, słodkie bułeczki,

4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, zrobię i ja🌻🌻🌻🌻🌻🌻🤣🤣🤣🤣🤣

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, łatwy i smaczne wyglądaja te bułeczki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger