lipca 04, 2020

Biszkopt tortowy - wysoki i puszysty

To jest najlepszy przepis jaki znam na puszysty i wysoki biszkopt. Spokojnie da się go przekroić nawet na 4 blaty i zrobić piękny, wysoki tort. :)
ciasta i desery, biszkopt, biszkopt z 6 jaj, biszkopt tortowy, biszkopt z proszkiem do pieczenia, jasny biszkopt,





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm

6 jaj + szczypta soli
1 szklanka cukru (200g)
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;


2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier aż do całkowitego rozpuszczenia;
3. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników;
4. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
5. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno, bez boków) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 45 min (do suchego patyczka).



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, biszkopt, biszkopt z 6 jaj, biszkopt tortowy, biszkopt z proszkiem do pieczenia, jasny biszkopt,

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger