To jest najlepszy przepis jaki znam na puszysty i wysoki biszkopt. Spokojnie da się go przekroić nawet na 4 blaty i zrobić piękny, wysoki tort. :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 cm
6 jaj + szczypta soli
1 szklanka cukru (200g)
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier aż do całkowitego rozpuszczenia;
3. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników;
4. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
5. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno, bez boków) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 45 min (do suchego patyczka).
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza