maja 14, 2020

Puszyste drożdżówki

Uwielbiam zapach domowych drożdżówek w domu. Zawsze kiedy mam na nie ochotę piekę własne - są dużo lepsze od tych, które można kupić w sklepie.

ciasta i desery, drożdżówki, drożdżówki z serem, drożdżówki z dżemem, domowe drożdżówki, ciasto drożdżowe,




SKŁADNIKI:

0.5 kg mąki pszennej
25 g drożdży
1/4 szklanki roztopionego masła (ok. 2 łyżki)
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
Nadzienie:
250 g sera białego
1 łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki masła
ulubiony dżem



WYKONANIE:

1. W 0.5 szklanki mleka rozmieszaj drożdże z 2 łyżeczkami cukru;
2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, rozrobione drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste;


3. Do ciasta dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut;
4. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, podsyp dno miski mąką i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5 h;
5. Przygotuj nadzienie serowe: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce na jednolity krem. Możesz dodać więcej/mniej cukru - wedle uznania;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką, wyrób jeszcze przez chwilę, uformuj gruby wałek i podziel na 2 równe części;




7. Pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 1cm w kształt przypominający prostokąt, wyłóż nadzienie serowe a następnie zwiń w roladę. Drugą część rozwałkuj w ten sam sposób, posmaruj dżemem i również zwiń w roladę;


8. Pokrój obydwie rolady w ok. 3cm paski, ułóż na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min.






SMACZNEGO :)

ciasta i desery, drożdżówki, drożdżówki z serem, drożdżówki z dżemem, domowe drożdżówki, ciasto drożdżowe,

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger