grudnia 27, 2019

Alpejskie

Świąteczne ciasto, które zawsze wychodzi i sprawdza się podczas wszelkich imprez okolicznościowych. Smakuje i dorosłym i dzieciom - jest po prostu przepyszne. Każdy kto go spróbuje chce przepis. :)

Boże narodzenie, ciasta i desery, ciasta na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciemny biszkopt, mleko w proszku, świąteczne ciasto, Święta Bożego Narodzenia,



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
4 jajka
80 g cukru pudru ( niecałe 0.5 szklanki)
100 g mąki ( 0.5 szklanki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki prawdziwego kakao
szczypta soli
Krem I:
300 g mleka w proszku (ok. 3 niepełne szklanki)
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasi
+ paczka herbatników (opcjonalnie)
Krem II:
330 ml śmietanki 30%
1 galaretka pomarańczowa (bądź inna)
Na wierzch:
1 czekolada w kostkach (bądź inna, ulubiona)

Blaszka 24 x 34 cm



WYKONANIE:

1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka ciągle miksując aż do połączenia składników;
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do połączenia składników, przełóż do blaszki wyłożonej papierem i piecz ok. 30 min w temp. 175 st. C;
3. Podgrzej szklankę mleka wraz z cukrem waniliowym aż do rozpuszczenia;
4. Miękką margarynę ucieraj mikserem ok. 5min, następnie wlewaj po łyżce przestudzonego mleka ciągle miksując, kiedy składniki się połączą, dodawaj małymi porcjami mleko w proszku aż do uzyskania jednolitej masy;
5. Krem wyłóż na wystudzony biszkopt i poukładaj herbatniki;
Boże narodzenie, ciasta i desery, ciasta na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciemny biszkopt, mleko w proszku, świąteczne ciasto, Święta Bożego Narodzenia, Boże narodzenie, ciasta i desery, ciasta na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciemny biszkopt, mleko w proszku, świąteczne ciasto, Święta Bożego Narodzenia,

6. Galaretkę rozpuść w ok. 100 ml wrzątku;
7. Ubij śmietanę, dodaj wystudzoną galaretkę i wyłóż krem na ciasto. Na wierzchu poukładaj kosteczki czekolady;
Boże narodzenie, ciasta i desery, ciasta na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciemny biszkopt, mleko w proszku, świąteczne ciasto, Święta Bożego Narodzenia,

8. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO ;)


Boże narodzenie, ciasta i desery, ciasta na Boże Narodzenie, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciemny biszkopt, mleko w proszku, świąteczne ciasto, Święta Bożego Narodzenia,

2 komentarze:

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger