września 15, 2020

Domowa szarlotka

Szarlotka to ponadczasowe ciasto pasujące na każdą możliwą okazję. U mnie w domu jest uwielbiana przez wszystkich ;) 
ciasta i desery, szarlotka, domowa szarlotka, ciasto z jabłkami, kruche z jabłkami, szarlotka na kruchym,





SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

KRUCHE:
2.5 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
200 g masła (lub 250 g margaryny)
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
1200 g jabłek (waga po obraniu)
2 galaretki cytrynowe
PIANA:
4 białka
0.5 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy



1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i ucieraj aż powstanie gładkie, jednolite ciasto;
2. Połowę ciasta wyłóż w blaszce przykrytej papierem a drugą połowę zawiń w folię. Włóż wszystko do lodówki;


3. Obrane i pokrojone jabłka podlej wodą i gotuj aż do momentu kiedy zaczną się rozpadać. Dodaj galaretki, wyłącz ogień i dokładnie wymieszaj;
4. Białka z cukrem zmiksuj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru;
5. Dodaj kisiel i krótki zmiksuj do połączenia składników;
6. Na kruche wyłóż mus jabłkowy, następnie wylej pianę;
7. Resztę ciasta porwij na kawałki i poukładaj na wierzchu ciasta. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 55 min.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, szarlotka, domowa szarlotka, ciasto z jabłkami, kruche z jabłkami, szarlotka na kruchym,

19 komentarzy:

  1. Można wymiar blaszki do szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła Pyszna 😋 ja jeszcze tradycyjnie dodałam troche cynamonu 😉😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie dzięki na pewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego dodajesz galaretki jak pieczesz w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Wyglada pysznie i na pewno tez tak smakuje.Upieke ale dopiero w piatek, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam z tego przepisu i użyłam kisielów do jabłek zamiast galaretki.Cos mi się pomyliło,tak stwierdziłam że same kisiele
    Masa rozpłyneła się po pokrojeniu ;((
    A dodałam jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jako zabezpieczenie dla pewności
    Czemu tak się stało?
    Za mało mąki?

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger