Nie wiem czy też tak macie, ale czasami muszę się naprawdę nakombinować żeby maluchy zjadły solidną porcję warzywek 🙂 A że potrzeba matką wynalazku oto mój ostatni pomysł na wzbogacenie tradycyjnego spaghetti!
PS. Smakuje nie tylko dzieciom.. 😛
SKŁADNIKI:
3 marchewki
1 mała cukinia
300-400 ml passaty pomidorowej (oczywiście najlepsza to ta własnej roboty👌)
1 cebula
500g mięsa mielonego (tym razem łopatka, ale można dać dowolne ulubione - szczególnie polecam wołowe)
Sól, pieprz do smaku
Przyprawa do mięsa mielonego (ok. 2 łyżeczki)
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki słodkiej
Makaron spaghetti pełnoziarnisty
WYKONANIE:
1. Na łyżce masła klarowanego podsmaż startą na grubych oczkach marchew i cukinię;
2. Kiedy warzywa będą miękkie wlej passatę i podsmażaj jeszcze kilka minut;
3. Zdejmij warzywa z kuchenki i zblenduj ;
4. Na łyżce masła klarowanego podsmaż posiekaną drobno cebulę;
5. Kiedy się zeszkli dodaj mięso i przyprawy. Smaż całość aż mięso będzie gotowe;
6. Do mięsa dodaj zblendowany sos warzywny i całość razem zagotuj. Jeśli trzeba - dopraw wedle własnych preferencji. Podawaj z ugotowanym makaronem.
SMACZNEGO 🙂
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz