lipca 22, 2023

Harataniec

Czarna porzeczka to jeden z moich ulubionych owoców do ciast.. ten przepis dostałam od teściowej i jest po prostu genialny. Mocno kruche ciasto, owoce i do tego beza.. Ambrozja! Polecam do kawki na weekend :)
ciasta i desery, kruche z bezą, kruche z owocami, ciasto z owocami sezonowymi, placek z porzeczkami, placek z bezą, kruche z bezą i owocami



SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
BEZA:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
0.5 szklanki oleju
+ 800 g czarnych porzeczek

WYKONANIE:


1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób ciasto. 1/3 włóż do lodówki;
2. Resztą ciasta wyklej dno formy wyłożonej papierem;
3. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180stC przez ok. 15 min;
4. Zacznij ubijać białka, kiedy się spienią dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż piana będzie błyszcząca a cukier całkowicie się rozpuści;


5. Ciągle miksując dodaj 2 budynie;
6. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie zmiksuj pianę;
7. Na podpieczony spód wyłóż połowę piany;


8. Na pianie poukładaj owoce;
9. Wyłóż resztę piany;
10. Na wierzch rozkrusz resztę ciasta z lodówki;
11. Wstaw ciasto do lodówki i piecz w 180stC przez ok. 35-40 min. Krój po wystudzeniu.



SMACZNEGO :)


ciasta i desery, kruche z bezą, kruche z owocami, ciasto z owocami sezonowymi, placek z porzeczkami, placek z bezą, kruche z bezą i owocami


1 komentarz:

  1. To musi smakować obłędnie, oj świetny przepis na świetny deser :) (zkuchnianapienku.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger