grudnia 01, 2022

Masa makowa

 Nie kupuję gotowych mas makowych - pełno w nich cukru i niezdrowych dodatków. Od lat robię swoją - jest banalnie prosta, a makowiec z jej dodatkiem genialny. 

ciasta i desery, domowa masa makowa, łatwa masa makowa, masa makowa do makowca, domowa masa do makowca, masa makowa z mielonego maku,  szybka masa makowa na święta



SKŁADNIKI:
na ok. 1300 g gotowej masy

400 g mielonego maku
ok. 2 szklanki mleka
po ok. 60 g:
 rodzynek
suszonych moreli
żurawiny
orzechów nerkowca
100 g skórki cytrynowej/pomarańczowej
4 łyżki miodu
ok. 1/4 szklanki cukru
ok. 30 g masła

WYKONANIE:

1. Mak przesyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Następnie odcedź go na gęstym sitku;
2. Orzechy nerkowca pokrój na drobne kawałki;


3. Morele pokrój w drobną kostkę, resztę bakalii możesz zostawić w całości lub drobniej pokroić - wedle uznania;
4. Odcedzony mak ponownie przełóż do garnka, dodaj orzechy, bakalie, masło, miód i cukier.

5. 
Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż masło się rozpuści. I gotowe:)



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, domowa masa makowa, łatwa masa makowa, masa makowa do makowca, domowa masa do makowca, masa makowa z mielonego maku,  szybka masa makowa na święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger