Pulpeciki z indyka to świetny pomysł na dość szybki i mało skomplikowany obiad. Z ziemniakami i surówką smakują wyśmienicie.![dania obiadowe, pulpety z indyka, pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym, pulpeciki z indyka, pulpety w sosie koperkowym, pulpety w sosie śmietanowym](https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj8tBD3E3zyWzDLdjIJd5bpCNmhfLCe3KZmWp5KocZ5kDuQD-leZd2puv4M-78pOTpTgxmhQdRH1CfA6WKG-eIqIQ38TgQDpJW68nhpjmPvOUJzFtlGldWOYL5DETfTf23iECLNphRDe2SwCggZfhSKeOjWCkwxWmIeg8SAqzv-pNk3-tL3d-hGQw9I=w640-h414)
SKŁADNIKI:
400 g mięsa mielonego z piersi indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
ok. 3-4 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
+ mąka do obtoczenia
SOS:
250 ml bulionu warzywnego ( lub wody)
200 g śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
3. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż;
4. Do miski wrzuć mięso, dodaj przestudzoną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz i jajko; Wymieszaj mięsną masę łyżką a następnie wyrabiaj ją w dłoni aż będzie jednolita i zwarta;
7. Następnie podlej je bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10 min;
8. W śmietance rozmieszaj bardzo dokładnie mąkę ( tak aby nie było grudek;
10. Zdejmij pulpety z patelni. Do gotującego się bulionu wlej śmietankę z mąką i instensywnie mieszając gotuj sos aż lekko zgęstnieje. Następnie wrzuć posiekany koperek i gotuj jeszcze przez chwilę;
11. Na koniec wrzuć pulpety do sosu. Chwilę razem gotuj i od razu podawaj. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz