stycznia 29, 2022

Bratysława

Szybki deser bez pieczenia, który nie tylko świetnie wygląda, ale i obłędnie smakuje :) W sam raz do popołudniowej kawy.



SKŁADNIKI:

SPÓD:
150 g herbatników maślanych
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka kakao
KREM:
500 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
ok. 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
WIERZCH:
ok 150g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki masła


WYKONANIE:

1. Zmielone herbatniki, masło i kakao przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj;
2. Na dno blaszki wyłożonej papierem wysyp masę herbatnikową i dokładnie rozłóż na całej powierzchni blaszki dociskając tak, aby powstał jendolity spód. Wstaw blaszkę do lodówki aby masa zastygła;
3. Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywno;


4. Dodaj mascarpone i ponownie krótko zmiksuj;
5. Na ciasteczkowy spód wyłoż połowę masy śmietankowej;
6. Do reszty kremu wsyp kakao i ponownie krótko zmiksuj;
7. Na jasny krem wyłóż czekoladową masę i wyrównaj;


8. Przygotuj warstwę orzechową: masło rozpuść z miodem w rondelku;
9. Dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj. Kiedy masa przestygnie wyłóż ją na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki na min. kilka godzin.



SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie co spowoduje, że śmietana nie "podejdzie wodą " nie ma w przepisie ani zagęstnika ani żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba zagęstnika mascarpone zrobi swoje,będzie gęste i pyszne..Ja zawsze tak robię a zamiast kakao dodaje rozpuszczoną gorzką czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda,zaraz będę robić

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger