grudnia 16, 2021

Seromakowiec

Seromakowiec to moje ulubione świąteczne ciasto. Nie lubię kupować gotowych mas makowych - dlatego zawsze przygotowuję je sama. Ten przepis gości w naszej rodzinie od lat - jest niezastąpiony 😍
seromakowiec,seromak,seromakowiec na kruchym,ciasta i desery, sernik, sernik z makiem, makowiec, sernik z makowcem


SKŁADNIKI:

KRUCHE:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 jajko
80 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MAK:
200 g mielonego maku
300ml wrzątku
4 jajka
4 łyżki kaszy manny
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki skórki cytrynowej
2 łyżki skórki pomarańczowej
opcjonalnie orzechy
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
120 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno blaszki wyłożonej papierem wyklej ciastem a następnie ponakłuwaj je widelcem;
3. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 20 min. Następnie podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 170stC przez ok. 10 min;


4. Mak przesyp do garnka i zalej wrzątkiem;
5. Następnie dodaj masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do wystudzenia;
6. W międzyczasie przygotuj masę serową: białka z cukrem ubij na sztywną pianę;
7. Ser przełóż do miski, ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
8. Dodaj budyń, krótko zmiksuj. Następnie wlej przestudzone masło i ponownie zmiksuj całość;
9. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj;


10. Do wystudzonego maku dodaj jajka, cukier, kaszę manną i bakalie. Całość zmiksuj;
11. Na podpieczony spód wylej masę makową (będzie dość rzadka) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min;
12. Następnie wyłóż masę serową na ciasto i piecz całość jeszcze przez 60 min w 180stC.



SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger