grudnia 20, 2021

Makowiec japoński

Nie sądziłam, że makowiec z jabłkami może być tak smaczny.. długo broniłam się przed tym przepisem, ale kiedy spróbowałam ciasta na urodzinach u koleżanki tak mi posmakowało, że teraz robię je u siebie w domu. Nie tylko na Święta.
szybki makowiec,łatwy makowiec,makowiec z jabłkami,ciasta na Boże Narodzenie,makowiec,makowiec japoński,ciasta i desery,


SKŁADNIKI:
FORMA ok. 30x14

6 jajek
300 g maku mielonego
1.5 szklanki mleka
130 g masła
ok. 300 g odciśniętych z soku jabłek ( waga po obraniu i starciu)
ok. 0.5 szklanki cukru pudru


WYKONANIE:

1. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach;
2. Mak przesyp do rondelka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu ok. 7-10 min a następnie odcedź na gęstym sitku lub przez ściereczkę;
3. Białka ubij na sztywną pianę;
4. Miękkie masło, żółtka i cukier puder zmiksuj na jasną i puszystą masę;


5. Dodaj odciśnięte z soku jabłka i mak. Całość krótko zmiksuj;
6. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj całość łyżką;
7. Przelej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą a następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 55 min.




SMACZNEGO :)

szybki makowiec,łatwy makowiec,makowiec z jabłkami,ciasta na Boże Narodzenie,makowiec,makowiec japoński,ciasta i desery,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger