listopada 16, 2021

Keks

Keks na święta musi być. To jest nowy przepis, który dostałam od cioci - robiłam go pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni 😍 Następnym razem użyję podwójnej porcji składników na tę blaszkę żeby był wyższy :) 
keks,ciasta i desery,ciasto z bakaliami, kek na Boże Narodzenie, świąteczny keks


SKŁADNIKI:
BLASZKA 30x11 cm

3 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki oleju
bakalie i orzechy ( ok. 300 g)
u mnie skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie
suszona żurawina
suszone morele


WYKONANIE:



1. Jajka z cukrem pudrem utrzyj na jasną i puszystą masę;
2. Dodaj przesianą mąkę, olej i krótko zmiksuj do powstania jednolitej masy;


3. Następnie dodaj pokrojone/pokruszone bakalie i wymieszaj ciasto łyżką ( będzie bardzo gęste);
4. Przełóż ciasto do keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 50 min. Piecz do suchego patyczka.




SMACZNEGO :)

keks,ciasta i desery,ciasto z bakaliami, kek na Boże Narodzenie, świąteczny keks

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. A w jakiej foremce byl pieczony? Czy jesli wezme mala (25 cm) to bedzie oke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w 30x11 cm ;) Forma o dł. 25cm będzie zdecydowanie lepsza

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger