czerwca 09, 2021

Montenegro

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jest szybkie i mega pyszne. Prawdziwa gratka dla fanów słodkości. ;)
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kajmakiem, ciasto z dżemem, ciasto z kremem,krem z mlekiem w proszku,ciasto z orzechami, szybkie ciasto


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

2 opakowania herbatników maślanych (można dać zwykłe)
1 puszka masy kajmakowej
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub innego - wedle uznania)
ok. 100 g pokruszonych orzechów włoskich
KREM:
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
2.5 szklanki mleka w proszku
POLEWA:
1/4 szklanki śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej/gorzkiej

WYKONANIE:

1. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, brzegi możesz zabezpieczyć folią rantową. Ułóż warstwę herbatników;
2. Rozsmaruj masę kajmakową i ułóż drugą warstwę herbatników;
3. Rozsmaruj dżem porzeczkowy i ułóż kolejną warstwę ciastek;


4. Przygotuj krem: mleko z cukrem zagotuj a następnie wystudź;
5. Miękkie masło dokładnie utrzyj mikserem;
6. Do utartego masła dodawaj stopniowo wystudzone mleko i miksuj aż składniki się połączą ( masa może wyglądać na zwarzoną);

7. Następnie wsypuj partiami mleko w proszku i miksuj aż do powstania gładkiego kremu. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę więcej mleka w proszku;
8. Rozsmaruj jasny krem na cieście;


9. Ułóż kolejną warstwę herbatników;
10. Przygotuj polewę: śmietankę przelej do rondelka, dodaj czekoladę i podgrzewaj aż się połączą;
11. Wyłóż lekko przestudzoną polewę na ciasto i posyp wierzch orzechami. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z kajmakiem, ciasto z dżemem, ciasto z kremem,krem z mlekiem w proszku,ciasto z orzechami, szybkie ciasto


2 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger