kwietnia 30, 2021

Tarta ze szpinakiem

Pyszna wytrawna tarta to danie, które jadamy czasem na obiad, czasem jako przystawkę na domowej imprezie a czasem jako szybką kolację. Smakuje świetnie nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Polana sosem czosnkowym jest tak pyszna, że znika ze stołu raz dwa. ;)
dania obiadowe, przekąski, tarta, tarta wytrwana, tarta ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem i fetą, tarta szpinakowa z serem,



SKŁADNIKI:
FORMA 22-23 cm

KRUCHE:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18% lub 12%
FARSZ:
450 g rozmrożonego szpinaku ( może być też świeży)
270 g sera feta
1 jajko + białko z kruchego
ok. 1/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite i elastyczne ciasto;
2. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń je w folię i wstaw na 1h do lodówki;


3. W tym czasie przygotuj farsz: fetę pokrój w kostkę i odstaw;
4. Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj, aby się nie przypalił;
5. Dodaj szpinak, smaż przez kilka minut aż woda trochę odparuje. Od czasu do czasu zamieszaj;
6. Dodaj jajko, zamieszaj. Następnie wlej śmietankę, dopraw i całość ponownie wymieszaj;


7. Na koniec dodaj fetę, dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez kilka minut aby woda całkowicie odparowała. Farsz jest gotowy :)
8. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj a następnie wyklej dno i boki formy. Ponakłuwaj ciasto delikatnie widelcem i podpiecz ok. 10-15 min w 180 st C;
9. Na podpieczony spód wyłóż cały farsz. Dodatkowo możesz zetrzeć na wierzch trochę żółtego sera. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 20 min ( wierzch ma się zarumienić).



SMACZNEGO :)

dania obiadowe, przekąski, tarta, tarta wytrwana, tarta ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem i fetą, tarta szpinakowa z serem,


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger