grudnia 22, 2020

Ryba po japońsku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tego przysmaku. Cała rodzina uwielbia moją rybę po japońsku - kiedy pojawia się na stole, znika jako pierwsza.:)
dania obiadowe,ryba po japońsku, ryba z warzywami, smażona ryba, ryba na wigilię, ryba w warzywach, ryba smażona z cebulą, ogórkiem i papryką



SKŁADNIKI:

800 g filetu z mintaja/dorsza/innej ulubionej ryby
+ mąka do obtoczenia
+ 2 jajka
+sól, pieprz
ok. 6-7 kawałków papryki konserwowej
ok. 6-7 ogórków konserwowych
4 duże cebule
ZALEWA:
3 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
5 łyżeczek cukru
0.5 szklanki octu
150 g keczupu pikantnego
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki: słodkiej papryki, wędzonej papryki, oregano, bazylii
1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na zalewę przełóż do miski, wymieszaj i odstaw;
2. Cebulę pokrój w półplasterki;
3. Na rozgrzanym oleju zesmaż cebulkę;
4. Kawałki papryki pokrój w cienkie paseczki;
5. Ogórki pokrój w dość krótkie i cienkie paseczki.


6. Do zeszklonej cebulki dodaj ogórki i paprykę. Wszystko podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut (możesz przykryć patelnię aby warzywa trochę zmiękły);
7. Na koniec dodaj zalewę i gotuj całość przez kilka minut po czym wyłącz ogień i odstaw;
8. Pokrojone na kawałki ryby obtaczaj w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku a następnie w mące;
9. Smaż rybę na złoto z obydwu stron na rozgrzanym oleju;
10. W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę warzywa w zalewie i rybę, tak aby ostatnią warstwą była zalewa z warzywami.




SMACZNEGO :)

dania obiadowe,ryba po japońsku, ryba z warzywami, smażona ryba, ryba na wigilię, ryba w warzywach, ryba smażona z cebulą, ogórkiem i papryką, ryba na wigilię, ryba wigilijna




2 komentarze:

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger