listopada 14, 2020

Piernikowa babka dyniowa

Ta babka to zdecydowanie mój najbardziej udany eksperyment w kuchni. Nie byłam pewna czy będzie smakowała dobrze, ale kiedy spróbowałam - ten smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zniknęła ze stołu w jeden wieczór - rodzinka też była zachwycona. Pasuje idealnie na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko.. bez okazji też można ją upiec. ;)
ciasta i desery,ciasta na Boże Narodzenie,babka z dyni, babka piernikowa, babka korzenna, szybka babka



SKŁADNIKI:
Forma o średnicy 25 cm

220 g mąki pszennej
450 g puree z dyni ( ok. 1.5 szklanki)*
75 g miękkiego masła
3 jaja
200 g cukru pudru ( ok. 1 szklanka)
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:


1. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym jajku;


3. Dodaj puree z dyni i krótko zmiksuj;

4. Wsyp suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;

5. Przelej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i piecz ok. 60 min (grzałka góra-dół z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.


* Dynię kroję na większe kawałki ( bez obierania), układam na blasze piekarnika i piekę w 180st C przez ok. 50-60min aż do miękkości. Z przestudzonej dyni wybieram łyżką miąższ, przekładam go do dużej miski i blenduję na gładko. Puree mrożę w małych porcjach lub przechowuję w lodówce przez kilka dni.

SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasta na Boże Narodzenie,babka z dyni, babka piernikowa, babka korzenna, szybka babka

2 komentarze:

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger