listopada 07, 2020

Jenot

Sezon na dynię zawsze wykorzystuję maksymalnie a ciasto z tego przepisu gości u nas na stole co najmniej kilka razy - takie jest pyszne. ;)

ciasta i desery,ciasto dyniowe, ciasto z dynią, ciasto z polewą, polewa z białej czekolady, ciasto dyniowe z polewą, łatwe ciasto z dynią, szybkie ciasto z dynią



SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

470 g dyni (obranej i oczyszczonej)
440 g mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
350 g cukru pudru (ok. 1.5 szklanki)
4 jajka
1 cukier wanilinowy (16 g)
3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
POLEWA:
50 g czekolady białek
4 łyżki śmietanki 30%

WYKONANIE:




1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw;

2. Jajka z cukrem pudrem ubij na puszystą masę;
3. Wlewaj cienkim strumieniem olej ciągle miksując;

4. Dodaj mąkę, sodę, cukier wanilinowy i cynamon. Całość zmiksuj na małych obrotach aż do powstania jednolitej masy;


5. Na koniec dodaj startą dynię i całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;

6. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 60 min;

7. Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz i włóż do rondelka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj całość na najmniejszym ogniu aż do momentu rozpuszczenia. Gotową polewą polej wystudzone ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasto dyniowe, ciasto z dynią, ciasto z polewą, polewa z białej czekolady, ciasto dyniowe z polewą, łatwe ciasto z dynią, szybkie ciasto z dynią

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę z dyni ,ciasta jeszcze nie jadłam. W niedzielę spodziewam się odwiedzin i chyba go wypróbuję
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy mozna dodac dynie juz upieczona i zblendowana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, więc nie mam pewności czy się uda.. :)

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger