września 22, 2020

Sos grzybowy

Najlepszy sos grzybowy robi mój tata. Przepis jest tak prosty, a jednocześnie tak pyszny, że nie szukam innych receptur. Ta wersja sprawdza się świetnie. ;)

sos grzybowy




SKŁADNIKI:

ok. 800/900 g ugotowanych grzybów (waga po ugotowaniu)

2 cebule

4 ząbki czosnku

330 ml śmietanki 30%

po 1 łyżeczce soli i pieprzu

odrobina kucharka (opcjonalnie)


WYKONANIE:

ZOBACZ MOJE WYKONANIE TEGO PRZEPISU.



1. Cebulę i czosnek drobno pokrój;



2. Na dwóch łyżkach masła podsmaż cebulę a następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj;


3. Dodaj grzyby, wymieszaj z cebulką i podsmażaj ok. 5 minut;

4. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj. Gotuj sos do pożądanej konsystencji ( u mnie to ok. 10 min). Przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki.





SMACZNEGO :)



sos z ugotowanych grzybów


6 komentarzy:

  1. Śmietany się nie podgrzewa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze tak robię, sos wychodzi przepyszny, więc nie rozumiem dlaczego?;)

      Usuń
  2. Nie podgrzewa się kwaśnych śmietan ale 30% oczywiście tak. Ja robie identycznie i sos jest przepyszny. Pozdrawiam cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w zamrażalce nóżki od grzybów. Czy z samych nóżek wyjdzie sos? Kapelusze poszły do marynaty 😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger