września 18, 2020

Gofry - lekkie i chrupiące

Chrupiące i rumiane gofry to nasza ulubiona propozycja na kolację. Podane z jogurtem naturalnym, dżemem i owocami stanowią idealny posiłek. Do tego szklanka kakao i wszyscy są zadowoleni.

lekkie gofry




 SKŁADNIKI:
(na 24 sztuki)

3 szklanki mąki pszennej

2,5 szklanki mleka

1 szklanka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka (osobno żółtka i białka)

szczypta soli

cukier - opcjonalnie


WYKONANIE:

ZOBACZ MOJE WYKONANIE TEGO PRZEPISU.



1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej do miski;

2. Dodaj mleko i żółtka, wszystko zmiksuj na jednolitą, gładką masę;





3. W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;



4. Do ciasta wlewaj olej ciągle miksując aż do połączenia składników. Następnie dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką/szpatułką;



5. Ciasto wylewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz ok. 5 min ( w zależności od mocy Twojej gofrownicy). Gotowe gofry studź na kratce bądź drewnianej desce.



Jeżeli chcesz aby Twoje gofry zachowały chrupkość koniecznie ubij dobrze pianę z białek, dodatkowo studź je na kratce bądź drewnianej desce, wtedy nie zmiękną i nie zrobią się 'gumowe'. 



SMACZNEGO ;)


gofry z dżemem i owocami


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger