stycznia 09, 2020

Bigos babci Halinki

Najlepiej smakuje bigos, który robi moja babcia. Udało mi się w końcu wziąć od niej przepis i zrobić go samodzielnie.  Świetnie smakuje, każdy prosi o dokładkę. Podaję go samodzielnie albo z kotletami mielonymi.:)


bigos, dania obiadowe, domowy bigos, kapusta kiszona, Kapusta kwaszona, suszone grzyby, pieczarki,



SKŁADNIKI:

1.5 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów lub pieczarek
2 cebulki
1/2 laski kiełbasy (szynki, innej wędliny)
2 łyżki maki
2/3 łyżki smalcu



WYKONANIE:

1. Kapustę przepłukaj 2 razy aby nie była zbyt kwaśna i drobno pokrój;
2. Przełóż kapustę do garnka, zalej ją wodą (tak aby była przykryta) i gotuj do miękkości (ok. 1h;
bigos, dania obiadowe, domowy bigos, kapusta kiszona, Kapusta kwaszona, suszone grzyby, pieczarki,
3. W międzyczasie namocz grzybki, potem pokrój je drobno i obgotuj (ok. 10 min) / jeżeli używasz pieczarek, pokrój je w kostkę i podsmaż;
bigos, dania obiadowe, domowy bigos, kapusta kiszona, Kapusta kwaszona, suszone grzyby, pieczarki,
4. Z gotowej kapusty odlej wodę, dodaj grzyby/pieczarki, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim (3/4 sztuki), liściem laurowym (2/3 listki), odrobiną majeranku i kucharka;
5. Szynkę/kiełbaskę podsmaż z cebulką i dodaj do miękkiej kapusty;
6. Przygotuj zasmażkę: 2/3 łyżki smalcu podsmaż z cebulką, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, uważaj aby się nie przypaliła. Gotową zasmażkę dodaj do bigosu i zagotuj.

bigos, dania obiadowe, domowy bigos, kapusta kiszona, Kapusta kwaszona, suszone grzyby, pieczarki,


SMACZNEGO ;)


bigos, dania obiadowe, domowy bigos, kapusta kiszona, Kapusta kwaszona, suszone grzyby, pieczarki,

6 komentarzy:

  1. A spróbuj zrobić bigos zapiekany w piekarniku ale koniecznie mięso to lopatka bo jest miękka zobaczysz jak smakuje niebo w gebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo takiego jeszcze nie próbowałam.. Spróbuję. Dziękuje za propozycję:)

      Usuń
  2. Szczerze .. to zaden to przepis. Bez obrazy ale bardzo słaby wasz bigosu.. a na zdjęciu jak kapusta zasmarzana... bez obrazy pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dziękuj babci...masakra.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja gotuję też taką kapustę.
    Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger