grudnia 06, 2019

Pierniczki na już

Najlepsze pierniczki na świecie to takie, które nie muszą leżakować i można je jeść od razu po upieczeniu. Są mięciutkie i puszyste, aż ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich naraz. W domu zawsze znikają za szybko i trzeba dorabiać.. ;)


Boże narodzenie, domowe pierniczki, miód, pierniczki, pierniczki świąteczne, szybkie pierniczki, święta, Święta Bożego Narodzenia,




SKŁADNIKI:

0.5 szklanki mleka
1 łyżeczka amoniaku
500 g mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka ciemnego kakao
0.5 szklanki cukru pudru
1 szklanka prawdziwego miodu



WYKONANIE:

1. Amoniak rozmieszać w mleku;
2. Na stolnicę wsypać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, cukier puder, wlać mleko z amoniakem i miód. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto (Będzie się kleić, więc można delikatnie podsypywać mąką);
3. Rozwałkować powstałe ciasto i wycinać pożądane kształty pierników;
4. Pierniczki piec w temp. 200 st C przez ok. 12-13 min bez termoobiegu.
Boże narodzenie, domowe pierniczki, miód, pierniczki, pierniczki świąteczne, szybkie pierniczki, święta, Święta Bożego Narodzenia,



SMACZNEGO ;)


Boże narodzenie, domowe pierniczki, miód, pierniczki, pierniczki świąteczne, szybkie pierniczki, święta, Święta Bożego Narodzenia,

8 komentarzy:

  1. Mam 60 lat i nigdy nie piekłam pierników ale ten przepis mnie kusi Zrobię to po raz pierwszy myślę że będą tak smaczne jak w opisie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zamiar zrobić na święta. Wypróbuję Wasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę;) Mam nadzieję, że będą smakowały

      Usuń
  3. A do tych pierników jajek się nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam i nie są mięciutkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może coś Pani zrobiła inaczej? Mi zawsze wychodzą puszyste i mięciutkie

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger